New Life for an Abandoned Bath and Sitting Room

Nothing worked in this single family brownstone’s bath and sitting room for more than 20 years. As you can imagine, this project was a total gut. Windows, plumbing, HVAC - you name it and we probably replaced it. And don’t let the size of this bathroom fool you. It’s chock-full of luxury and detail.

AFTER

AFTER

As with most older homes, we needed to bring more light into this dark bathroom by opening up the exterior masonry wall for a larger window. After re-framing and leveling the floor, we added under-tile floor heat atop an eye-catching Moroccan tile. In order to not compete with the floor, a simple subway tile was chosen for the walls.

The open vanity feels vintage yet modern with the chrome base and Georges IV fixtures from Kohler. And the Robern medicine cabinet is a tech upgrade with an innovative door that lifts straight up and holds in position. The mirror has a built in light option that illuminates around the perimeter - perfect for makeup applications or close beard shaves!

Last, but definitely not least, the second star of this room is the free standing tub with heated aerated bubbles; perfect for a long soak after a stressful day of work!

AFTER

AFTER

In the sitting room we restored the original plaster walls, crown moulding & medallion and installed new period correct base moulding. The original hardwood floors were patched, sanded and finished. The 50+ year old light fixture is original to the home. All furnishings are from the homeowner’s collection of vintage and modern furniture.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

To see the entire project, check out the full set of photos on our Projects page as well as before/afters on Houzz.

BEFORE + AFTER: Downtown Modern Zen Kitchen

What was once a multi-unit brownstone, reestablishes its glory as a modern elegant single family home in this Jersey City downtown home near Van Vorst Park. Far from tranquil, the old apartment kitchen layout was completely dysfunctional and cramped. Water leaks, heating issues and improper wiring were just the start of a long checklist of improper installations from previous builders.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER


As you can see below, the pantry and appliances were all confined to one side of the kitchen while the other two thirds of the room were left open for a dining table. Since there was enough room for a proper dining area adjacent to the kitchen, we were able to re-configure the floor plan to spread across the entire room.

BEFORE

BEFORE

BEFORE

BEFORE

The new spacious floor plan maximized counter space and storage by framing the walls with cabinets and centering the the stove between new, historically correct Marvin windows. To keep counter clutter to a minimum, we custom built a floor-to-ceiling pantry wall fit for appliance storage, dinnerware, non-perishables and more. The island conceals a wine fridge and microwave while the lower cabinet toe kick heaters add comfort for cold mornings.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

To achieve the balance of historic character + the clients appreciation for zen design, we installed custom built, traditional in-set shaker cabinets from Decora and white quartz counters & backslash with slight gray veining. To add warmth, we installed white oak floors and floating shelves. JennAir appliances and Kohler sink and faucet complete this sophisticated modern-zen kitchen.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

To see the entire project, check out the full set of photos on our Projects page and Houzz.com.

BEFORE + AFTER: Updating a tight shaker kitchen and bath

We just wrapped up another kitchen and bath project — and this one’s all about letting the light in! The original kitchen was extremely closed off from the bright, open living room with a dated half-wall and bar-height countertop. Another unnecessary wall made the entry feel cramped, and tightened the space within the kitchen even further. Thanks to a washing machine leak that flooded the entire room, we were called on to reimagine the layout and make it more workable for this busy family.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER


As you can see below, the extra walls closed in the space, making it feel much smaller than it really is. To open up the flow, we eliminated both walls and repositioned the fridge against the back wall. This allowed up to accommodate an island that houses a drawer microwave, making room for a true hood over the range.

BEFORE

BEFORE

BEFORE

BEFORE

We stuck with white shaker cabinets and opted for a light gray subway backsplash to complement the veining in the quartz countertops. To create a more functional entryway, we shifted the laundry and closet doors over to make the pantry more accessible. It also made room for an additional full-height pantry cabinet, which helped to increase their original storage space.

AFTER

AFTER

BEFORE

BEFORE

Next up, we tackled the master bath. To make room for a double vanity, we swapped the sinks to the opposite wall, which also allowed us to make the shower stall much bigger. We added extra storage will a tall linen closet built-in and unified the space with light gray tile, a marble mosaic, and pretty gray painted cabinetry.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

To see the entire project, check out the full set of photos on our Projects page. Thanks for following along, can’t wait to share the next one with you!

BEFORE AND AFTER: Opening up a Galley Kitchen

It's true! We've got yet another finished project and this one's reallllly good. This time, it's all about knocking down walls in the name of an open concept and letting in some sunlight. Actually, that's an understatement—it's a TON of sunlight...

Our clients tight galley kitchen was planted smack in the middle of their living room, which is entirely surrounded by bright, massive windows and views of the city. Not only was cooking difficult with no prep space and little room to move, but it was closed off from the very best feature of the apartment! Our clients like to entertain, so they called us in to rework the limited space and create something ideal for gathering friends and family. 

AFTER

AFTER

Of course, everyone was in agreement that the walls needed to come down. But without a full-height wall, we had no way to run electricity to the new island. Since ripping up the floor wasn't an option, we decided on decorative columns to house the wires, allowing us to power the appliances (both the range and microwave drawer) that live in the island. We ran the counter and cabinetry the length of the back wall and added an overhang for stools, doubling their prep space and making it a place for guests to hang out or even pitch in.

BEFORE

BEFORE

Our clients were tired of the old builder-grade wood cabinets and dark countertops. They opted for white shaker doors and brought the cabinetry much closer to the ceiling to maximize storage space. Low maintenance quartz counters add the look of marble without the risk of staining or etching . Inspired by some of our past projects, they chose to carry the island counter over the edge with a waterfall treatment. Then, they wrapped it up the back wall to use as backsplash, too. Fewer grout lines mean less cleaning!

BEFORE

BEFORE

AFTER

AFTER

To stay within budget, we decided to keep almost all of the appliances in the same location and simply upgraded them.  A taller counter-depth fridge gained our clients space without eating up any countertop, and a drawer microwave was easy to hide within the island. Since we kept the oven in the same spot, we chose one with a downdraft so we didn't have to block the view with a bulky hood vent. 

BEFORE

BEFORE

AFTER

AFTER

Another benefit of maintaining a similar layout? We were able to salvage most of the original flooring! There were a few places that needed patching, so we borrowed wood from underneath the cabinets to ensure a perfect match. 

BEFORE

BEFORE

AFTER

AFTER

Ultimately, removing a few walls and planning the cabinetry strategically made for a brighter, open space that finally feels inviting. Now, anyone cooking can enjoy natural light and beautiful views, all while keeping up a conversation with whoever is hanging in the Living Room. To see more of this bright, beautiful space, check out the full project here