Hoboken Condo Bonus Room Turned Nursery

Chris and Lauren made the move from Manhattan to Hoboken in 2017 wanting more space and a “neighborhood” vibe for when they started a family. They bought their condo with the intention of converting the front room into a nursery. They loved that it had 2 big closets and was a good size for a baby/toddler. Before calling us to convert it, they had a desk and a couch there, but never really put much effort into decorating it. 

AFTER

AFTER

As soon as they found out they were expecting, Lauren was excited to get started on nursery design. They knew they were having a girl, so they opted for pinks and neutral tones. Given the condo’s limited space, keeping the pull-out couch for when guests visited was a requirement. To make the most of the space, Lauren found the idea of converting one of the closets into the baby’s changing table/station.

INSPIRATION PHOTO

INSPIRATION PHOTO

INSPIRATION PHOTO

INSPIRATION PHOTO

AFTER

AFTER

Chris and Lauren then hired us to complete the conversion. This project may look understated but is packed to the hilt with secret savviness. The ceiling of this room is concrete due to the deck of the condo unit above, so we built a conduit to host all the electrical components we added to the room. To keep the room aesthetically appealing, it was built to remain out of one’s sight line as they enter or pass the room.

AFTER

AFTER

We also installed convergent door pockets from Johnson Hardware with a soft open/close feature and frosted glass panels for privacy (doors from General Lumber). The transom was added to bring in more natural light and was not part of some door kit either – we custom cut it and inserted laminated safety glass. The trim going from the floor up and around the transom is also a carpenter’s feat – a parallel reveal framing the door and transom must be constantly considered from the beginning of framework through installation.

IN PROGRESS

IN PROGRESS

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

To see more photos of this project, check out our Projects page or our Houzz profile.

Black and White Done Right in this Hoboken Condo Master Bathroom

Patience is a virtue when saving up money for home improvements. Especially for our client, Caitlyn, who consulted with us a full year before we even picked up our crowbars.

AFTER

AFTER

Caitlyn’s bathroom floor tiles were peeling off and imagined the scope wouldn’t go beyond repairing the floor. But as any old-home owner knows, opening up one wall (or floor) commonly leads to a domino effect of other discoveries that can’t be left untreated. So Caitlyn waited a full year before calling us back to fully renovate her master bathroom.

BEFORE

BEFORE

Not surprisingly, once the walls were down we discovered black mold resulting from years of a leaky shower.

BEFORE

BEFORE

The most rewarding ‘before & after’ in this bathroom was the shower entrance. Originally there was only a swinging door hinged to a wall that enclosed the shower. In its place we installed a full glass custom shower enclosure that opened up the room making it feel spacious and bright.

BEFORE

BEFORE

AFTER

AFTER

Caitlyn provided our in-house designer an inspiration photo that was bold and modern. We executed upon her vision with Porcelanosa black and white marble floor tiles – each individually laid to get that perfect modern checkerboard feel. The floor-to-ceiling Porcelanosa Irish Blanco textured wall tile provides a luxe backdrop to the floor and custom black walnut vanity from Northeast Furniture Studio. We chose the Kohler Purist collection for the sink and shower fixtures. Caityln sourced the matte black wall sconces from the Etsy Store, Illuminate Vintage.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

To see more photos of this project, check out our Projects page or our Houzz profile.

High-End & Elegance Prevail in this Hoboken Brownstone Bathroom Remodel

Most families living in the Hoboken/Downtown Jersey City area have an appreciation for the character that comes with buying an older home. But along with the high ceilings, grandeur moulding, and parquet floors comes outdated plumbing, fixtures, electric and very little storage. Owning an old home is a labor of love.

Our client called us wanting to completely remodel their brownstone’s 3rd floor bathroom. The existing floor-plan included an over-sized whirlpool tub and double vanity with zero storage which made the bathroom feel small and dysfunctional for this family of four.

AFTER

AFTER

We re-framed the space and replaced all the plumbing and electric. Due to a leak in the skylight, the ceiling joists were also re-framed, and a new Velux brand skylight was installed.

The client selected high end materials including a custom floating vanity that included a storage cabinet, towel bar, shelves for toiletries, a toilet paper niche and under-mount lighting that would highlight the Pompeii Grey mosaic tile floor from Artistic Tile. These smart organization solutions allow the sink and surfaces to remain uncluttered despite day-to-day use. The medicine cabinet is from Restoration Hardware and the light fixture and vanity hardware is from Cedar & Moss.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

The floor to ceiling tile, also from Artistic Tile, is another high-end detail the client decided upon along with the help of our in-house designer. Capital Geo in White was selected for the bottom half while A Train Azul was selected for the top half. In order to achieve such a clean and linear look, wall installation, tile cuts and transitions had to be done with exact precision.

AFTER

AFTER

Our designer and client selected the Kohler Purist collection to outfit her shower fixtures. The Pompeii Gray mosaic tile appears again in the custom tile niche for cohesiveness and visual appeal.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

To see more photos of this project, check out our Projects page or our Houzz profile.

New Life for an Abandoned Bath and Sitting Room

Nothing worked in this single family brownstone’s bath and sitting room for more than 20 years. As you can imagine, this project was a total gut. Windows, plumbing, HVAC - you name it and we probably replaced it. And don’t let the size of this bathroom fool you. It’s chock-full of luxury and detail.

AFTER

AFTER

As with most older homes, we needed to bring more light into this dark bathroom by opening up the exterior masonry wall for a larger window. After re-framing and leveling the floor, we added under-tile floor heat atop an eye-catching Moroccan tile. In order to not compete with the floor, a simple subway tile was chosen for the walls.

The open vanity feels vintage yet modern with the chrome base and Georges IV fixtures from Kohler. And the Robern medicine cabinet is a tech upgrade with an innovative door that lifts straight up and holds in position. The mirror has a built in light option that illuminates around the perimeter - perfect for makeup applications or close beard shaves!

Last, but definitely not least, the second star of this room is the free standing tub with heated aerated bubbles; perfect for a long soak after a stressful day of work!

AFTER

AFTER

In the sitting room we restored the original plaster walls, crown moulding & medallion and installed new period correct base moulding. The original hardwood floors were patched, sanded and finished. The 50+ year old light fixture is original to the home. All furnishings are from the homeowner’s collection of vintage and modern furniture.

AFTER

AFTER

AFTER

AFTER

To see the entire project, check out the full set of photos on our Projects page as well as before/afters on Houzz.